Jaja su danas zdravija nego prije 30 godina

Jaja koja se mogu naći danas, imaju manje masnoća, holesterola i kalorija, a sadrže više vitamina D

Jaja spadaju u kategoriju najvrijednijih namirnica, jer su odličan izvor bjelančevina koji nam daje energiju.

Iako je većina drugih namirnica izgubila na kvalitetu u proteklih 30 godina, sa jajetom se to nije desilo.

Štaviše, danas jaja imaju više dragocjenih sastojaka nego u prošlosti, tvrde znanstvenici.

Jaja koja se mogu naći danas, imaju manje masnoća, holesterola i kalorija, a sadrže više vitamina D nego što se ranije mislilo.

Studija je pokazala da danas jedno jaje prosječne veličine sadrži 25 % manje zasićenih masti, koje su povezane sa bolestima srca, nego ona koja su se prodavala 1980. godine.

Takođe je utvrđeno da sadrže manje holesterola, supstance koja začepljuje arterije, a dobra vijest je i da imaju manje kalorija nego što se prije mislilo. Naime, jedno jaje ima 66, a ne 78 kalorija.

Naučnici tvrde da jaje sadrži dvostruko više vitamina D nego što je primijećeno 1980. Vitamin D igra ključnu ulogu u zaštiti kostiju.

Naučnici vjeruju da su jaja danas zdravija, jer se hrana koja se daje kokoškama znatno promijenila. Od 1980. one se hrane mješavinom pšenice, kukuruza, biljnog ulja i visokoproteinske hrane za životinje.

Zbog toga jaja imaju manje holesterola i zasićenih masti.

Posjetite slijedeće linkove:

Bolest i prirodni lijekovi

Prirodni lijekovi

Zanimljivosti o hrani

Namirnice i zdravlje

Zdravlje, ljepota i vježbe

 

Komentariši